Startrekenen MBO is onze mbo-methode rekenen. Deze methode is volledig in lijn met de nieuwe rekeneisen voor het mbo. Startrekenen MBO is geschikt voor mbo-niveau 2, 3 en 4. Via een thematische aanpak kunnen je studenten betekenisvol en functioneel leren rekenen.
Voor studenten bestaat deze tweede editie van het combinatiepakket niveau 2 van Startrekenen MBO uit:
- Een leerwerkboek voor mbo-niveau 2.
- Een startlicentie van 12 maanden voor online oefenmateriaal voor mbo-niveau 2.
- Een licentie van 12 maanden voor het online oefen- en toetsprogramma Startrekenen MBO Oefenen & toetsen.
- De Examentrainer Rekenen MBO.
Startrekenen MBO
Het leerwerkboek staat centraal in het combinatiepakket van Startrekenen MBO. Hierin worden de rekenvaardigheden begeleid aangeleerd. Vervolgens oefenen je studenten verder in onze online leeromgeving totdat ze het gewenste niveau beheersen. In het bijbehorende oefen- en toetsprogramma Startrekenen MBO Oefenen & toetsen domeingericht kunnen ze aanvullende opdrachten maken.
Indeling
Startrekenen MBO heeft een specifieke thematische leerlijn voor zowel niveau 2, 3 als 4. Hierdoor nemen de relevantie en betekenis van het vak toe. Startrekenen MBO is ingedeeld in drie aansprekende thema’s:
- Thema Wonen
- Thema Studie & Werk
- Thema Vrije Tijd
Binnen elk thema oefenen studenten met rekenvaardigheden uit de vijf vernieuwde rekendomeinen door ze op te bouwen, te combineren en te herhalen. De onderwerpen uit het thema vervoer worden geïntegreerd in de thema's Studie & Werk en Vrije tijd aangeboden.
Thema-opbouw
Ieder thema is opgebouwd uit verschillende taken. Elke taak behandelt een betekenisvol deelonderwerp binnen het overkoepelende thema. Studenten beginnen met een starttaak. Hierin oriënteren ze zich op en activeren ze voorkennis over het betreffende thema. Na de starttaak maken je studenten functionele en praktijkgerichte opdrachten. Hiermee worden de rekenvaardigheden eerst opgebouwd en daarna gecombineerd en herhaald. Het thema eindigt met een slottaak, waarin je studenten het thema afsluiten door met de geleerde rekenvaardigheden een situatie uit het dagelijks leven aan te pakken. Zo maken studenten in de slottaak van het thema Wonen een plan voor het opknappen van hun kamer, het opnieuw inrichten van een kamer of het kiezen van een appartement.
Gevarieerde opdrachten
Er zit veel variatie in de opdrachten, die vaak inspelen op de belevingswereld van de studenten. Er worden diversie situaties uit het dagelijks leven in de opdrachten verwerkt. De meeste opdrachten maken studenten zelfstandig, maar sommige worden ook klassikaal of in samenwerking met een klasgenoot behandeld. Nieuwe rekenvaardigheden worden stapsgewijs geïntroduceerd in opdrachten, waarin delen van de berekening al zijn ingevuld. Startrekenen MBO focust zich op de rekenaanpak van studenten. Niet de uitkomst, maar de berekening staat centraal in het leerproces van studenten.